Chleb pszenno-żytni z ziarnami "powszedni"
12.00 zł
- Producent: Gospodarstwo zielarskie Agnieszka Wróbel
- Kod produktu: AgWr
- Sprzedawca: Gospodarstwo Zielarskie – Wróbel
- Skontaktuj się ze sprzedawcą
- Dostępność: 65
Chleb "tradycyjny"
Pieczywo upieczone w naszym gospodarstwie z mąk z naszego ekologicznego zboża, zmielonego w małym zaprzyjaźnionym młynie w Twardej Górze przez pana Zenon. Nasze gospodarstwo jest certyfikowane PL-EKO-01-013942 w Ekogwarancji.
skład: mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, nasiona słonecznika, zakwas żytni, woda, sól, odrobina drożdży.
waga bochenka 800 gram
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna: 1057 kJ / 253 kcal
Tłuszcz: 3,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,45 g
Węglowodany: 50,5 g, w tym cukry 45,1 g
Białko: 8 g
Sól: 1,0 g
- źródło błonnika pokarmowego, który przeciwdziała zaparciom,
ograniczając ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego
a także wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi;
- źródło witaminy z grupy B i PP;
- zawiera węglowodany skrobiowe;
- źródło wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, manganu i cynku;
- zawarte bakterie kwasu mlekowego mogą likwidować związki
o działaniu rakotwórczym, np. azotany, azotyny, a przede
wszystkim toksyny pleśniowe;
- do pieczywa na zakwasie nie trzeba dodawać dużej ilości soli,
gdyż dzięki zakwaszeniu chleb jest słony, mimo niewielkiego
dodatku soli. To ważne w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.
Nasiona słonecznika:
- źródło witamin: E, B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego;
- zawierają potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk i wapń;
- źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
- wzmacnia odporność, polepsza koncentrację, pomaga w walce
ze skurczami mięśni i migrenami. Pozytywnie wpływa
na przebieg ciąży, mając wpływ na prawidłowy rozwój płodu.
Siemię lniane:
- źródło witamin: B6, C, E, kwasu foliowego;
- źródło magnezu, żelaza, cynku, wapnia, potasu, fosforu
oraz błonnika;
- zawiera kwasy omega-6 oraz omega-3, w tym ALA
(alfa-linolenowy);
- źródeł lignanów – związków o budowie podobnej do żeńskich
estrogenów, należących do fitoestrogenów;
- zmniejsza dolegliwości menopauzalne, wzmacnia włosy
i paznokcie, oczyszcza skórę oraz przyspiesza metabolizm;
- reguluje poziom cholesterolu LDL i glukozy we krwi, dobrze
wpływając na ciśnienie i krążenie krwi, a także na odporność.
- działa osłonowo na żołądek i jelita, zalecany przy wrzodach
czy niestrawności
- źródło błonnika pokarmowego, który przeciwdziała zaparciom,
ograniczając ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego, a także
wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi;
- źródło witaminy z grupy B i PP;
- zawiera węglowodany skrobiowe;
- źródło wapnia , żelaza, fosforu, magnezu, manganu i cynku;
- zawarte bakterie kwasu mlekowego mogą likwidować związki
o działaniu rakotwórczym, np. azotany, azotyny, a przede
wszystkim toksyny pleśniowe;
- do pieczywa na zakwasie nie trzeba dodawać dużej ilości soli,
gdyż dzięki zakwaszeniu chleb jest słony, mimo niewielkiego
dodatku soli. To ważne w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.
Alergeny: gluten